„Na fakturu“ aneb Co čekat od kontroly (ne)legální práce?

Outsourcing bez hrozby švarcsystému? Podívejte se na nejtypičtější otázky, které kladou kontroloři pracovníkům při kontrolách nelegální práce. Tyto základní otázky a odpovědi na ně můžou posloužit jako užitečný test správného nastavení smluv a procesů ve Vaší společnosti.

Množství firem se v rámci snahy o optimalizaci nákladů rozhodne, že část výkonu svých podnikatelských činností zajistí nikoliv prostřednictvím vlastních zaměstnanců, ale objedná si práci externích spolupracovníků. Outsourcing je sám o sobě běžným a legitimním postupem. Problém ale nastává, když vztah mezi firmou a externím spolupracovníkem vykáže znaky tzv. závislé práce – tedy práce vykonávané fakticky ve vztahu podřízenosti zaměstnance vůči zaměstnavateli, a nikoliv v rámci rovnocenného dodavatelsko-odběratelského vztahu.

Takové jednání může být shledáno jako obcházení pracovněprávních i daňových předpisů a hrozí za něj vysoké sankce. Kontrolu závislé práce provádí inspektoráty práce i správci daně. V rámci těchto kontrol kromě kontroly smluvní dokumentace probíhá i pohovor s pracovníky za účelem zjištění skutečného vztahu mezi nimi a kontrolovanou firmou.

Jaké jsou typické dotazy, které můžete od kontrolorů čekat, a co je těmito dotazy sledováno?

 

Odkdy pro kontrolovanou osobu pracujete?

Účelem uvedeného dotazu je zjistit datum faktického započetí práce pro kontrolovanou osobu a jeho srovnání s údaji uvedenými ve smlouvě a s ohlášeným datem. Dotazy na trvání vztahu mezi kontrolovanou osobou a pracovníkem rovněž směřují k posouzení soustavnosti vykonávané práce. Pokud by se jednalo o práci krátkodobou, příležitostní či sezónní, svědčilo by to spíše ve prospěch samostatné činnosti.

 

Kdo vám zadává pracovní úkoly? Kdo vám uděluje pracovní pokyny?

Těmito dotazy je zjišťováno, jaký je vztah mezi pracovníkem a kontrolovanou osobou, co se týče náplně práce. Tedy zda je kontrolovaná osoba v nadřízeném postavení a zda je to právě ona, kdo pracovníkovi určuje náplň práce. Znakem závislé práce (činnosti) je její výkon dle pokynů zaměstnavatele či jeho zaměstnanců v nadřízeném postavení.

 

Jaký je obsah vaší práce?

Popis náplně práce inspektorům napoví, o jaký typ činnosti se jedná. Zda jde o činnost výhradně závislou, obojetné povahy nebo výhradně nezávislou.

 

Kdo vykonával tuto práci před vaším nástupem?

O skutečné povaze pracovníkovy svěřené činnosti vypovídá i to, zda byla v minulosti pro kontrolovanou osobu vykonávána zaměstnancem nebo osobou samostatně výdělečně činnou. Shoda přitom svědčí v neprospěch samostatné činnosti.

 

S kým na pracovišti pracujete? Kdo vykonává stejnou práci?

Otázky tohoto typu mohou prozradit, zda na pracovišti nejsou osoby, které vykonávají totožnou práci, avšak na základě jiného právního vztahu, než má kontrolovaná osoba.

 

Jak byste postupoval, kdybyste práci nemohl vykonávat (např. z důvodu nemoci)?

Tato otázka míří na prověření znaku závislé práce spočívajícím v osobním výkonu práce. Pokud by za sebe zajišťoval náhradu sám pracovník, pak by to nasvědčovalo menší závislosti na kontrolované osobě, a tím pádem i oslabení zkoumaného znaku.

 

Máte mimo tuto práci i jiné zakázky?

Smyslem otázky je další zkoumání toho, zda je mezi kontrolovanou osobou a pracovníkem vztah nadřízenosti a podřízenosti. O takovém vztahu může svědčit mimo jiné skutečnost, že práce pro kontrolovanou osobu tvoří hlavní ekonomický zdroj pracovníka, který je proto na zaměstnavateli finančně závislý. Naopak existence jiných subjektů, pro které pracovník vykonává práci, spíše nasvědčuje samostatné činnosti.

 

Kdo odpovídá za výsledek vaší práce?

Jednou z podmínek výkonu závislé práce (i činnosti) je její provádění na odpovědnost zaměstnavatele. Zaměstnanec neodpovídá za škodu, kterou způsobí třetí osobě při plnění pracovních úkolů, nebo v jejich souvislosti. Pro osobu samostatně výdělečně činnou naopak platí, že sama nese odpovědnost za vykonanou práci.

 

Kdo a jakým způsobem přebírá výsledky vaší práce? Kontroluje někdo průběh a výsledky vaší práce? Jakým způsobem?

Touto otázkou je podrobněji zkoumána vázanost pokyny kontrolovanou osobou a odpovědnost za výsledky práce. Pokud by pracovník plnil zadání samostatně a druhá strana by nebyla oprávněna mu průběžně zadávat jednotlivé úkoly a kontrolovat jejich plnění, jednalo by se spíše o vztah zadavatele zakázky a samostatného podnikatele, který ji pro něj plní.

Komu patří pracovní pomůcky a váš oděv? Obdržel jste od kontrolované osoby ochranné pracovní pomůcky? Kdo nese náklady na výkon práce, jako jsou např. materiály, spotřebovaná energie apod.?

V souladu se zákonnými podmínkami výkonu závislé práce nese zaměstnavatel veškeré náklady související s výkonem práce. Těmi mohou být např. pracovní pomůcky, prostředky k zajištění bezpečnosti práce či poskytování cestovních náhrad. Skutečnost, že náklady na výkon práce a na vybavení potřebné k práci nese pracovník, svědčí proti naplnění definice závislé práce.

 

Jaká je vaše pracovní doba a kdo ji stanoví? Kolik hodin týdně odpracujete? Jakým způsobem je vedena evidence pracovní doby?

Ačkoli zákoník práce jako podmínku výkonu závislé práce stanoví pracovní dobu, tento ukazatel ztrácí pro rozšířenost flexibilní pracovní doby na své vypovídací hodnotě. Stanovení pracovní doby kontrolovanou osobou a způsob její evidence přesto může vypovídat o vztahu nadřízenosti a podřízenosti.

 

Jaká odměna vám za vykonanou práci náleží a jak je vyplácená? Co je podkladem pro vyplacení odměny? Za jaké časové období je odměna vyplácená? Kdo za vás odvádí zdravotní a sociální pojištění?

Otázky související s výplatou odměny pracovníka vypovídají o jeho ekonomické závislosti na kontrolované osobě. Vyplácení odměny za jednotlivé objednávky by spíše nasvědčovalo výkonu samostatné práce. Poskytnutí drobné protihodnoty, např. v podobě daru, je pak běžným zvykem i v případě jednorázové mezilidské výpomoci.

 

Jaké důvody vás vedly k volbě výkonu práce v režimu samostatné činnosti?

Tato otázka směřuje ke zjištění motivace pracovníka pro volbu konkrétního způsobu výkonu práce pro kontrolovanou osobu a jeho skutečné vůle.

 

Pomůžeme Vám snížit riziko nelegální práce správným nastavením smluv a procesů ve Vaší společnosti.

Potřebujete pomoct s nastavením smluvní dokumentace a procesů ve Vaší společnosti tak, aby bylo v souladu s právem a zároveň přínosné pro Vaše podnikání? Náš tým advokátů má bohaté zkušenosti s poradenstvím v oblasti obchodního i pracovního práva a naše služby již využily desítky firem. Rádi připravíme řešení na klíč i pro Vaši společnost.